Nepal – Katmandu

Birçok kişinin ‘Ne var Nepal’de?’, ‘Ay orası çok fakir değil mi?’, ‘Yani ben Tayland gibi daha eğlenceli yerlere gitmek istiyorum.’ şeklinde yorumları oldu bu güzel ülkeye gideceğimi söylediğimde. Zerre umrumda oldu mu bunlar? Tabii ki hayır. Air Arabia’nın Sharjah aktarmalı uçuşuyla Kathmandu’ya ulaşabilirsiniz. Süper ekonomimiz sayesinde artan Dolar’dan dolayı 1700 Lira civarında bir ücreti var biletin. THY’nin aktarmasız uçuşunun 3000 Lira civarlarında olduğunu görünce tekbirlerle motor çalıştıran Air Arabia’ya mecbur kaldım.

Katmandu

Uçak Katmandu’ya inerken aslında fakirliği ve hava kirliliğini görebiliyorsunuz fakat bir yandan da Himalayalar güzel manzaralar göreceğinizin işaretini veriyor. Havalimanında 1 saat beklenilen bir sırayla 25 Dolar’a 15 günlük vize alabiliyorsunuz. Yanınızda vesikalık götürün diye tavsiyeler var ama artık gerek yok. Webcamle fotoğrafınızı çektiğiniz dokunmatik başvuru aletleri var. Özçekiminizi yapıp vizenizi alabilirsiniz.

Havalimanından çıkmadan taksiye ihtiyacınız varsa görevliye gideceğiniz yeri söyleyip önceden ücreti ödeyerek gidebilirsiniz. Genelde havalimanından otellerin bulunduğu Thamel’e 500-600 Rupi tutuyor. Resmi havalimanı taksisinde pazarlık yok ama şehirde tuttuğunuz taksicilerle pazarlık yapabilirsiniz. 1000 dedikleri yere 500 diyebilirsiniz. 600 Rupi’ye tav olacaklardır. B.kunu da çıkarmayın 100 Rupi dediğimiz şey 1 Dolar.

img_7587aa

Yukarıda gördüğünüz Katmandu size Güngören ya da Başıbüyük maceralarınızı anımsatabilir fakat bazı zamanlarda emin olun hala medeni bir ülkede yaşadığımızı düşündüm. Ne kadar her geçen gün kötüye gidiş olsa da…

Taksiler tam bir adrenalin bombası. Trafik kuralı yok, yol verme yok, korna var. Korna çalmak zaten teşvik ediliyor. Kimsede küfür yok, sinirlenme, bağırma, çağırma yok. 1 hafta geçirdiğim ülkede ne bir kaza ne de bir kavga gördüm. Öğretecek şeylerimiz var Nepallilere ama öğreneceğimiz de çok şey var. Neyse Olacak O Kadar mesajlarını geçiyorum.

img_7402aa

Şehir gerçekten tam bir kaos fakat eğlenceli. Bir o kadar da mistik bir havası var. Bazı anlarda bilgisayar oyununun içindeymişsiniz hissi veriyor. Sonra yanınızda balgam atan Nepalli dayı belirince kendinize geliyorsunuz. İnsanlar çok yardımseverler. Bazı Ortadoğu kültürünün hakim olduğu ülkelerdeki gibi yardımcı olurken karşılık beklemiyorlar. Couchsurfing’deki ev sahibimin evine giderken montumu düşürmüşüm. Biri nefes nefese arkamdan koşup montumu verdi. Gayet alıp yoluna devam da edebilirdi fakat karma inancı hakim olduğundan iyilik peşindeler genellikle. Bu yazdıklarımı referans alıp sokaklarda alık alık dolaşmayın yine de. Cebinize çantanıza sahip olun.

Gezilecek yerler olarak Thamel, Durbar Square, Swayambunath (Monkey Temple) ve ölülerin yakıldığı Pashupatinath’ı önerebilirim. Çünkü ben buraları gezdim. Gezmediğim yeri de önerecek halim yok. Halihazırda öneri sunan çok fazla uygulama mevcut.

Thamel, otellerin, hediyelik eşya dükkanların, treking acentelerinin, restoranların bulunduğu şehrin turist merkezi. Nurhan Teyzenizi 10 Dolar’lık kaşmir şallara boğabilir, evinize gelen kız-erkeklere gösterip, sesiyle hava atabileceğiniz Budist kaselerini buradan alabilirsiniz. Ayrıca istemediğiniz kadar çakma North Face ürünleri de mevcut. Bir tane edinip arkadaşlarınızı kıskandırabilir üzebilirsiniz.

img_7349aa

Durbar Square denilen Katmandu görsellerindeki meşhur meydana da gidilmeli. 2015’te olan depremden çok etkilenmiş olsa da hala havasını koruyor.

img_7487aa

Meydanda şanslıysanız gerçek Sadhuları görebilirsiniz. Bunlar dünyevi şeylerden elini eteğini çekmiş, meditasyon yoluyla özgürlüğe ve kendilerini tanrıyı düşünmeye adamış kişiler. Genelde de ana fotoğrafta olduğu gibi saç sakal birbirine girmiştir ve asla sadaka kabul etmezler. İnsanlar, toplumu koruduğuna inandığı Sadhulara yiyecek yardımı yaparlar. Yanınıza gelip fotoğraf çekilmek isteyen, sonrasında para bekleyen kişiler gerçek Sadhu değiller fakat yine de güzel fotoğraflar çekilmiyor değil. Bu arada gerçek Sadhuların cinsel dürtülerden uzaklaşmak için penislerine ağırlık bağlayıp işlevini kaybettirdikleri söyleniyor. 50 kilograma kadar yapabilen varmış. Umarım bazı vakıflarımıza örnek olurlar.

img_7775aa

Meydanda biraz güvercin besleyip ineklerle takıldıktan sonra daha eğlenceli hayvanlar olan maymunların bolca bulunduğu Swayambunath – Maymun Tapınağı’na gidebilirsiniz. Milattan önce 5.yüzyılda yapılan tapınak, şehrin bir tepesinde bulunuyor. Hem Hindular hem de Budistler için kutsal bir yer ve maymunlarla dolu. Maymunların gözünün içine bakarsanız saldırıya geçebilirler denmişti. İnadına baktım içine içine ama pek de sallamadılar. Belki de bir tehdit hissetmedi benden. Yine de çantanıza yiyeceklerinize dikkat edip ortamın keyfini çıkarabilirsiniz. Onun dışında aşağıdaki gibi bir iki kaba maymuna da aldırış etmeyin.

img_7634aa

Hareket çekebilme kapasitesine sahip maymunlardan sonra biraz daha gevşemek ve kendinizi “ölümlü dünya ulan!” moduna sokabileceğiniz Pashupatinath tapınağına atabilirsiniz. Hindu olmadığınız için tapınağın içine giremeyeceksiniz fakat dışardan ölü yakma törenlerini izleyebilirsiniz. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan bir yer ve gerçekten etkileyici sahneler var. Ölü beden görmekten etkileniyorsanız size göre değil. He Türkiye’de yaşıyoruz alıştık derseniz orası ayrı. Hinduizm’e göre ölümden sonra bedenlerin burada yakılması ve küllerin kutsal nehre dökülmesi, ölen kişinin cennete gidişini kolaylaştırıyormuş. Yakmadan önce de ayaklarına ve ağzına kutsal nehirden su dökülüyor. Ölen ailenin babasıysa en büyük oğlu, annesiyse en küçük oğlu bedeni ateşe vermek zorunda. Kızları evlenip diğer ailenin mensubu olduklarından yakma görevinde bulunamıyorlar.

img_7730aa

Katmandu’yu gezerken şunu yiyin burada kalın tavsiyelerimi pek fazla sunamayacağım sizlere. Çok et yememeye gayret gösterdim. Açıkta satılan tavukları etleri görünce riske atmadım kendimi. Onun dışında Dhal Bat dedikleri yemek başarılıydı. Genellikle Couchsurfing (gezginlerin birbirlerini ücretsiz ağırlayabildikleri platform)  yaptığım için otellerde pek kalmıyorum ancak kalacak birisini bulamadığımda Thamel’deki Backyard Otel ve Andes House iyilerdi. Sıcak su bulunuyordu ki bu Nepal’de büyük bir sorun.

Son olarak eğer biraz paraya kıyabilirsiniz (200 Dolar kadar) mutlaka Everest uçuşu yapın. Buddha Air, Yeti Air gibi firmaların pırpır uçaklarıyla bir saat boyunca Himalayalar’ın yakınından uçup Everest’i görebiliyorsunuz. Başka türlü de görme şansınız yok zaten. Hostesler yanınıza gelip dağlardan bahsediyorlar tek tek. Şehirdeyken gördüğünüz zirveler Everest değil boşuna heyecan yapmayın cahil gibi. Kokpite de girebiliyorsunuz ayrıca. Şanslıysanız aşağıdaki gibi kokpit camından Everest zirvesini görebilirsiniz.

img_7660aa

Katmandu için 3 gün yeterli bir süre. Nepal’de görülecek çok güzel yerler var ve bunlardan diğeri de Pokhara. Kathmandu’nun keşmekeşinden bıkanlar için çok ideal. Ayrı bir başlıkta anlatacağım o gezimi.

Sonuç olarak Nepal çok güzel izler bıraktı bende. İyi niyetli insanlar, harika manzaralar sunan bir doğa, enteresan gece hayatı, ucuz yemek ve konaklamasıyla görülmesi gereken bir yer. Ayrıca bu ülkede din adına bugune kadar hiç kan dökülmemesi de bizden aslında ne kadar da ileride olduklarının bir kanıtı.

img_7523aa

Nepal – Katmandu” üzerine 7 yorum

  1. Oldukça eğlenceli ve akıcı bir yazı olmuş. Ayrıca fotoğraflar çok başarılı, resmen Nepal’e gitmeye kesin olarak karar verdim.

    Liked by 1 kişi

  2. Oncelikle gercektende cok guzel bir yazi oldugunu dusunuyorum. Fotograflar Dergilere kapak olacak cinsten. Yeni gezi yazisi ve fotograflari heycanla bekliyorum.

    Beğen

  3. kaleminize sağlık.çok güzel anlatmışsınız. bende gitmeyi düşünüyorum. yazınız sayesinde kesin gideceğim sanırım

    Beğen

Yorum bırakın